Продължете към съдържанието
Начало » Статии » За ранно диагностициране на гинекологичен рак – редовен преглед

За ранно диагностициране на гинекологичен рак – редовен преглед

Кървенето – симптом на късен стадий за развитие на гинекологичен рак.

В периода 19-25 януари 2015 г., за осма поредна година, ще се проведе Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Тази инициатива, дело на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка. Тя ни напомня, че редовните гинекологични прегледи и изследването с цитонамазка са от особена важност за ранното диагностициране на гинекологично заболяване и предпоставка за предотвратяване на риск.

В световен мащаб, след рака на гърдата, ракът на шийката на матката е най-често срещаното гинекологично раково заболяване. Липсата на признаци и отсъствието на оплаквания в ранен стадий показват, че това заболяване се появява твърде коварно в живота на жената.

Доц. д-р Фатих Гючер, специалист по акушерство и гинекология в Анадолу Медицински Център. Той дава информация за рисковите групи жени и фактори, за диагностицирането на това заболяване. Както и за симптомите и методите на лечение, за мерките, които да се предприемат за намаляване на риска.

Рискова група

Към рисковата група на развитие на рак на маточната шийка се отнасят жени:

 • с ранна сексуална активност;
 • жени с множество сексуални отношения;
 • жени, намиращи се във връзка с различни партньори.

Сексуалното минало на партньора, броят на половите връзки в миналото на другия партньор, също имат значение. Това е така защото тези партньори играят роля при пренасянето на HPV вируса – главен рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка. Освен рак на маточната шийка, HPV вирусът може да причини и рак:

 • на ануса;
 • рак в областта на главата и врата;
 • рак на вагината;
 • тумор на вулвата.

В този случай ваксинацията представлява много важна мярка за предпазването от рак на шийката на матката. Други рискови фактори могат да бъдат отслабена имунна система – например HIV положителна, или такава с трансплантирани органи, инфекции с други, предавани по полов път микроорганизми като хламидии, генитален херпес и др.

Диагностициране

„За ранна диагноза на рак на шийката на матката е необходимо да се правят редовни гинекологични прегледи. Първото изследване, което трябва да се направи на пациента, е изследване с цитонамазка. Ако бъдат открити нарушения в състоянието на матката, за потвърждаването или елиминирането им е необходимо да бъдат извършени допълнителни изследвания като колпоскопия, биопсия и базов ендоцервикален кюретаж. В този ред трябва да бъдат нашите действия и процедури за диагноза и лечение на това раково заболяване“, казва доц. д-р Гючер.

Симптоми

Симптомите се появяват когато заболяването е в напреднал стадий. Оплакванията са:

 • болки в малкия таз (в долната част на корема);
 • болки при полов акт;
 • обилна и продължителна менструация;
 • кръвотечение между менструалните цикли.

За съжаление, тези симптоми се появяват след като туморът достигне до определен размер или е преминал определена фаза в своето развитие.

Методи за лечение

Най-важните фактори, които влияят на лечението, са:

 • размера на тумора;
 • степента на разпространение;
 • стадия на развитие на тумора.

В действителност, колкото по-скоро се диагностицира това заболяване, толкова по-обикновена и лесна е терапията. При лезии, които са твърде малки, хистероктомията – отстраняване на матката, може да бъде достатъчна терапия.

Едно от най-важните неща при лечение на рак на маточната шийка, особено при пациенти с ранен стадий на развитие, е хирургичното лечение. При пациенти с размер на диаметър на тумора над 4 см или в случаите на туморни размножавания се предпочита комбинирано използване на химиотерапия и лъчетерапия.

Колкото по-бързо се диагностицира заболяването, толкова по-ефективно е лечението, което ще се предприеме. Установяването му в най-ранен стадий осигурява най-малко 5 години живот почти на 100 %. Когато ракът е в по-напреднал стадий, но не се е разпространил по лимфните възли и по други места, процентът на оцеляване достига до 92%. Когато вече са налице всички фази, процентът за 5-годишна преживяемост е около 73%.

Мерки, чрез които да се намали рискът:

Предотвратяване на  затлъстяването: Затлъстяването може да бъде предотвратено както чрез хранителен режим, така и чрез медикаменти, предписвани и приемани под лекарско наблюдение. Запазването на нормално тегло е от значение за разрушаването на директната връзка между рак на ендометруима – диабет – наднормено тегло.

Ограничаване на приемането на мазнини чрез диета: Много научни изследвания показват връзка между приема на мазнини и появата на рака на матката. Освен това, научно е доказано, че храненето, основно с плодове и зеленчуци, намалява риска от рак на матката.

Употребата на противозачатъчни таблетки: Употребата на противозачатъчни таблетки, през фертилния период, намалява риска. Това е от особено значение за жени, които никога не са раждали.

Ако в семейството има близък роднина с някои от следните поставени диагнози

Като рак на матката, рак на яйчниците или рак на червата, е необходимо да се извършват генетични  изследвания: Установено е, че при пациентки с диагноза рак на червата се повишава и рискът от образуване на рак на матката. Заедно с това наличието на някои наследствени генетични фактори са предпоставка за образуването на този вид рак. Хората, които са диагностицирани с този вид тумори или имат близък в семейството с такава диагноза, трябва да посетят своя лекар, за да се информират за предразположението им към това заболяване.

Редовни годишни гинекологични прегледи първоначалните лезии при рак на матката могат да бъдат засичани при ултразвукови прегледи. Честотата на рак на матката започва да се увеличава след 40-годишна възраст и се наблюдава през и след периода на менопауза.

ИНФОРМАЦИЯ

Според данни на Световната здравна организация годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.

В България всяка година заболяват над 1000 жени и умират около 400, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година. Прогнозите за 2015 г. сочат 1 105 новодиагностицирани случаи с рак на маточната шийка.

Заболяемостта от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа. Прогнозните данни за 2012 г. показват заболяемост за България 28.5 на 100 000 жени, при средна за Европа – 13.4 на 100 000 жени. Смъртността от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа – 8.8 спрямо 4.9 на 100 000 жени. Пет-годишната релативна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 54.8% – по-ниска от средната за Европа – 65.4%.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg