Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Генетична обремененост за рак

Генетична обремененост за рак

В началото на някои видове рак стои генетична обремененост за рак. Проф. д-р Недждет Юскент, специалист онколог  в Анадолу Медицински Център, разяснява:

       -„Получава се от разкъсване на една хромозома, която след това се свързва с друга хромозома. Така се появява хибридния ген. Протеинът, произведен от хибридния ген, е предпоставка за образуване на рак.“

Рак на гърдатa: 

При жена, чиито майка, сестра или леля имат рак на гърдата или рак на яйчниците, преди да навършат 35 години. При тях рисковият фактор от генетична обремененост за рак е голям. Hа жената се препоръчва да направи първи скрининг 5 години преди възрастта, на която е открит на майката. Тези жени е необходимо да бъдат под постоянно наблюдение от мамограф и ултрасонограф и да направят изследвания за генна мутация. В семейства, в които има повече от един случай на рак на гърдата, и ако след извършването на BRCA 1 и BRCA 2 тестове за генни мутации се установят рискови резултати, за тестваното лице се дава заключение, че същото е рисково и при него рано или късно рака може да се появи.

Рак на яйчника/яйчниците:

При жени, които имат рак на гърдата, рискът от поява на рак на яйчника е по-голям. В случай че майката е диагностицирана с рак на яйчника, когато е била на 35 години, то дъщерята е необходимо да се подлага на скрининг проучване от 30-годишна възраст. За навременното установяване на заболяването е необходимо да се извършват редовни гинекологични прегледи. Когато усетите:

  • подуване на корема;
  • получите неочаквано вагинално кървене;
  • имате усещане за натиск в областта на корема, гърба;
  • болки в краката;
  • газове и продължително стомашно разстройство;

Е необходимо да се консултирате с лекар.

Рак на дебелото черво:

В случай, че в едно семейство има повече от един заболял с рак на дебелото черво, е необходимо да се извърши скрининг проучване, връщайки се 10 години назад, от най-ранния случай на откриване. Например, ако в едно семейство най-ранно открития случай е на лице, което е на 40 години, препоръката за останалите членове от семейството е да правят контролни прегледи след 30-та си година. За ранна диагностика е необходимо да се извършват фекални тестове за окултни кръвоизливи, колоноскопия и ректално туширане.

Синдром на Линч:

Среща се във фамилии, в които мъжете са с урогенитален рак, а жените са с гинекологичен рак. И при двата пола ракът на дебелото черво се наблюдава като придружаваща епидемия. В случай че в една фамилия често се среща един от тези видове рак, е необходимо да се изключи съмнението за синдрома на Линч.

Анадолу Медицински Център предлага специална Скрининг програма за ранно диагностициране на онкологични заболявания. От 2016 години посетителите, които ползват медицинските услуги на Анадолу Медицински Център, от основен медицински преглед до лечение на сериозни заболявания, могат да спестят 50% от стойността на самолетния си билет от Turkish Airlines.

За повече информация, посетете www.anadolumedicalcenter.bg .

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg