Продължете към съдържанието
Начало » Статии » В Анадолу Медицински Център влизат сто български пациенти на месец

В Анадолу Медицински Център влизат сто български пациенти на месец

В Анадолу медицински център в Турция постъпват за лечение месечно 400 пациенти от чужбина, като 100 от тях са български пациенти. Това предаде в кореспонденция от там Невин Мустафова.

Съобщението идва от екипа на болницата по време на форум, посветен на месеца за борба с онкологичните заболявания. Анадолу Медицински Център е основан през 2005 г. и работи в сътрудничество със световно признатия медицински институт „Джон Хопкинс“ в САЩ.

Той се простира на 1700 кв. м площ, на брега на Мраморно море, в кв. „Байрам паша“ в Истанбул. Това е първият център в Турция и четвъртият в Европа, който внедрява технологията Cyberknife /кибернож/. Това го нарежда в челото на съвременните високотехнологични методи на лечение, съобщи генералният директор на болницата д-р Хасан Куш.

В клиниката се лекуват пациенти от над 30 държави.

Повечето от тях са с диагноза рак, а близо 25 на сто постъпват със сърдечно-съдови заболявания. Центърът е с капацитет от 209 самостоятелни стаи, разполага в близост с хотел, където могат да отседнат пациенти и техните близки, при спешни случаи на разположение има хеликоптер.
В клиниката работят 1000 души, от които 120 лекари, 225 медицински сестри и 250 медицински сътрудници.
Предлага се лечение в областта на онкологията и химиотерапията, кардиология и сърдечна хирургия, неврология, ортопедия и травматология, гинекологията и инвитро процедури, неонатология, вътрешни болести, пластична и възстановителна хирургия.

От скоро в клиниката работи и център по трансплантация на костен мозък, който предлага лечение на рака на лимфните възли, на костите, левкимия и анемия.

Специализиран персонал от 23-ма души обслужва пациентите от чужбина и координира целия процес от постъпването до напускането им на клиниката (транспорт, настаняване, превод на 13 езика, финансови транзакции).
Центърът си сътрудничи с турските авиолинии, които осигуряват до 25 процента намаление на транспорта до болницата. Документацията за прием се обработва от 24 до 42 часа. При сложни случаи, като онкологичните, в болницата се прилага мултидисциплинарен подход при определяне на конкретното лечение.

Български пациенти имат възможност да получат второ лекарско мнение, както и последваща консултация, свързана с тяхното заболяване, от института „Джон Хопкинс“ чрез видео-конферентна връзка.

През 2 до 4 месеца или 2 пъти в годината, в зависимост от конкретния случай, се осигуряват контролни прегледи.

За улеснение на български пациенти Анадолу медицински център има офиси за контакти в София, Пловдив. Те могат да препратят цялата медицинска информация и епикризи към центъра.

Предлагат се варианти и за разсрочено плащане. Пациентите от България се увеличават непрекъснато и в момента са най-много, съобщи проф.Тунджер Сезер, неврохирург в болницата, който успешно лекува и епилепсия.
Голяма част от българските пациенти имат онкологични заболявания и обикновено пристигат късно, когато ракът вече е в напреднала фаза, допълни Сезер.

Благодарение на технологията от най-висок клас често пациентите, дори след тежки операции, се изписват ден след интервенцията. Една от тези технологии е кибернож, с какъвто разполагат 16-18 клиники в Европа.

Този вид радиационна хирургия е най-безопасният безкръвен метод за лечение на тумори.

Той позволява прилагането на много високи дози лъчение в малко на брой сесии (от два до пет курса). При които туморът се атакува с голяма точност, без да се засягат страничните здрави тъкани и органи около него, обясни проф. Кайхан Енгин – радиохирург.

С киберножа туморите се третират изключително прецизно навсякъде в тялото – мозъка, белите дробове, панкреаса, простата. Този метод се използва в определени случаи и атакува тумори, които обикновено са недостъпни за останалите радиохирургични методи.

При рак на белия дроб, при който достигането до тумора е изключително трудно, успеваемостта на тази интервенция е 80-85 процента. При рак на панкреаса – 50-60 на сто. Като при рак на простатата – 90 на сто.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg