Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Естетични усмивки със системата Бондинг

Естетични усмивки със системата Бондинг

Естетиката на зъбите със системата Бондинг

Понятието красива усмивка е индивидуална естетична категория, която кореспондира с културата на индивида. До голяма степен тя определя излъчването и начинът, по който ни възприемат околните. Красивата усмивка зависи от формата и пропорциите на зъбите, устните, лицето и очите.

Днес много хора, без разлика мъже или жени, се грижат освен за здравословното си състояние, за килограмите си, и за естетиката на зъбите. Дори тези, които имат фобия към стоматолозите, посещават клиниките, не само заради оплаквания от зъбобол, а с цел да придобият по-добра усмивка.

Естетичната стоматология

Науката, която се занимава с естетиката на усмивката ни, е естетичната стоматология. Това е изкуството и професионалният усет за извършване на козметични корекции във формата, размера и цвета на зъбите. Важно да се отбележи, че естетичната стоматология не е единична манипулация, а за цялостен процес за постигане на „идеална усмивка“.

С нарастването на желаещите да притежават идеална усмивка, се увеличават различните методи и материали. С помощта на които може да се постигне търсения ефект. Широка популярност в стоматологията придоби бондингът. Това е естетична процедура за възстановяване на дефектите по зъбите. При бондингът се използва композитна или фотополимерна фасета, изградена директно или индиректно със зъботехническа лаборатория, и се прилагат козметични корекции на предните зъби с фотополимер/фотокомпозит/композит. С помощта на бондинга се коригират:

  • счупен зъб или част от него;
  • разстояния между зъбите, неправилна форма – разлики в големина или форма спрямо околните зъби;
  • променен цвят;
  • обширен кариес;
  • нарушения по зъбите в резултат от вредни навици и др.

Д-р Арджа Байдар, стоматолог в Анадолу Медицински Център

Той отбелязва, че за да се получи естетически резултат на предните зъби, първо трябва добре да се познават зъбните тъкани и материалите, които добре ги имитират. Новите постижения в стоматологията включват и материали, които по най-добър начин имитират тъканта и цвета на зъба.

В тази връзка д-р Байдар споделя: “В миналото нямаше друга алтернатива за лечение освен протеза с покритие. Днес, реставрирайки зъбите с порцеланови инлеи и онлеи (керамични обтурации, които подобно на обикновените пломби се вместват в контурите на зъба като заместват разрушените зъбни тъкани) се постигат успешни резултати. Системата бондинг идеално имитира зъбните тъкани.”

Д-р Байдар споделя още “Като се споменава „естетическа пломба“, веднага се сещаме за предните зъби, но когато се смеем, не трябва да забравяме и задните зъби, които също се виждат.”

Черните пломби трябва да се сменят. Пломбите амалгам са здрави, но поради това, че стават причина за ненужна загуба на зъбно вещество и поради цветните си проблеми, създават редица безпокойства. Д-р Байдар споделя, че макар и недоказано, живакът, който се намира в амалгамовите пломби се разтваря в устата: “Тези пломби след време се чупят без пациентът да забелязва това. Често при пациенти, които идват, за да се заменят старите пломби с нови, установяваме, че под пломбата са се образували кариеси. В тази връзка съветвам амалгамовите пломби да се заменят с композитни пломби с бондинг система или с порцеланови инлеи-онлеи.”

Децата също може да имат нужда от естетични пломби

Специалистът по детска стомалогия Пънар Тунчбилек от Анадолу Медицински Център обяснява значението на детската естетика: “При някои деца, даването на биберон след потапяне в сладка вода или заспиването на бебето с биберон или на гръдта на майката, водят до образуване на развалени зъби. Редом с подигравката на другите деца за развалените им зъби, излизат наяве и проблеми, свързани с храненето. Затова при подобни случаи най-добре е да се приложи лечение с естетични пломби.”

Детето трябва да се заведе на преглед преди да започнат болките. Несправедливо е да очакваме от децата смели постъпки, когато и за възрастните сядането на стоматологичния стол е придружено със стрес. Д-р Тунчбилек предлага запознаването на детето със зъболекаря да става преди да са му поникнали зъбите: “Семействата идват при нас главно след като започнат зъбните болки на детото. Това влияе отрицателно върху детското отношение към нас. За дете, което за първи път сяда на стоматологичния стол, не е лесно да изтърпи един преглед, още повече когато го боли. И обратното – при деца, които имат необходимата предварителна нагласа, всяка лекарска намеса може да се извърши спокойно.”

За да се направи естетично зъбно приложение при децата, първо от зъба се изчиства крехката структура чрез систематични композитни болдинг реставрации. Ако след почистването, останалата структура е много крехка, се използват прозрачни корони. Прозрачната корона се изважна след напълване на вътрешността на зъба с естетична пломба и след осигуряване на цялостната форма на зъба. Д-р Тунчбилек допълва: “Чрез зъбните протези се осигурява решение, докато се появят новите зъби. На деца, които имат постоянна загуба на зъби, след завършване на техния растеж и развитие, се прилагат зъбни импланти.”

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg