Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Контрол на болката при рак

Контрол на болката при рак

Болката може да повлияе на качеството на живота Ви, навиците Ви на сън, ежедневните Ви дейности, навиците Ви на хранене и дори на външния вид и взаимоотношенията Ви с околните. Болката при рак е симптом, който може и трябва да бъде контролиран. Контролът над болката при рак играе съществена роля в целия процес на лечение.

Вие познавате най-добре степента на болката си и влиянието й върху ежедневието Ви. Вашият онколог, заедно с лекуващия Ви екип ще Ви помогнат да установите причината за болката и да намерите лечение за нея. Важно е да изпълните целия процес на лечение, предвиден от Вашия лекар, за да постигнете ефективен резултат в контрола на болката. Не забравяйте! Лечението на болката е най-ефективно, когато работите съвместно със своите лекар и медицинска сестра

В Анадолу Медицински център гледаме на болката при рак като на петия жизнен показател. Затова болката Ви също ще се следи редовно както пулса, кръвното налягане или температурата. Причината за болката трябва да се установи, за да се определи най-доброто лечение за нея. Точно затова вашият лекар и медицинска сестра ще Ви зададат много въпроси за усещането Ви за болка. Лекуващият Ви екип ще оцени болката Ви в момента на приема и по време на посещенията Ви, когато е налице промяна в клиничното Ви състояние, както и преди процедури.

Има различни начини за контрол на различни видове болка:

  • Хронична болка: Болката, която е постоянна и продължава три месеца или по-дълго;
  • Интермитентна болка: Тази болка не е постоянна, а възниква поради дейност или събитие;
  • Пробивна болка: Този вид болка се появява по време на редовен курс на лечение на болка и се усилва рязко.

Възможно да изпитвате повече от един вид болка. Може да са необходими различни подходи, за да се контролират различните видове. Именно затова е много важно лекарят Ви да разбере причината за болката Ви.

Пациентите с онкологични заболявания могат да изпитват болка от различни източници. Туморите могат да причинят болка, когато се разпространяват в чувствителни тъкани, когато притискат нерви или се намират близо до костна тъкан. Лечението също може да причини болка. Понякога след хирургично лечение също има болка.  Химиотерапията може да доведе до болка поради рани в устната кухина или изтръпване, мравучкане или парене на ръцете и краката.

За лечението на болката се използват много медикаменти. Най-мощните болкоуспокояващи средства са опиоидите. Повечето пациенти могат да приемат болкоуспокояващи лекарства през устата. Ако преглъщането е затруднено, пациентите могат да приемат медикаменти подкожно, да прилагат кожни пластири или други методи. Понякога за лечение на болки могат да се прилагат различни други методи като физиотерапия, релаксираща терапия, медитация, биофийдбек или акупунктура.  Лъчелечението обикновено се прилага за отстраняване на болката в костите, причинена от тумор.

Мултидисциплинарният екип за лечение на болката в Анадолу Медицински Център се състои от: лекар, специалист по лечението на болка; медицинска сестра, специализирана в лечението на болка; фармацевт; психолог или психиатър; медицинска сестра, специализирана в консултативно-междудисциплинарна психиатрия. Персоналът в онкологичното отделение предлага всякакви видове помощ, която е необходима на пациентите и техните роднини. Ние от Анадолу Медицински Център с нашия мултидисциплинарен екип сме насреща от момента на диагнозата и през всички етапи от лечението.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg