Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Баща след рак на тестисите?

Баща след рак на тестисите?

Социалното съзнание за рак на тестисите стабилно нараства през последните години. Възможността за ранна диагностика със самоизследване и степента на успех на лечението дават спокойствие. Но има още една причина за положителна нагласа. Въпреки че мъжете са загрижени, при повечето пациенти ракът на тестисите не е пречка да станат бащи.

Защо е важна информираността за рак на тестисите?

Доц. д-р Илкер Тинай, директор на Уроонкологичния център на Анадолу Медицински Център споделя: “Каквото означава ракът на гърдата за жените, това е и ракът на тестисите за мъжете. Точно както при рака на гърдата, ранната диагностика при рака на тестисите се осигурява чрез самоизследване.”

Ракът на тестисите засяга особено младите мъже на възраст между 16-40 години. Самоизследването е от критична важност. Затова се препоръчва мъжете, особено в младата възрастова група, да правят редовно мануални прегледи и да отидат на лекар, веднага щом забележат необичайни промени.

През последните години, с подкрепата на социалните медии и неправителствени организации стабилно нараства социалното съзнание за рака на тестисите . Необходими са обаче повече усилия за повишаване на осведомеността. Доц. д-р Илкер Тинай споделя, че както в европейските страни, трябва да се осигури поток от информация, започващ от центровете за семейно здраве. „Ракът на тестисите е един от видовете рак, за които имаме успешни резултати при лечението. Разбира се, този успех има силна връзка с ранната диагностика.“

Кои мъже са в рисковата група?

Когато задаваме въпроса “Какво причинява рак на тестисите?”, има някои отговори. Но когато задаваме въпроса „Кои са в рисковата група за това заболяване?”, вече виждаме причините в отговорите, които трябва да бъдат дадени. Ако има брат или фамилна анамнеза за рака на тестисите и тестисът не е на нормалното си място (спада с времето, или се коригира чрез операция), той е рисков за развитие на рака на тестисите. Здравият тестис трябва да е с подходяща температура, т.е. да не се намира в коремната кухина. Това е важно, за да не се влоши качеството на спермата и да се предотврати развитието на тумор. Нека кажем, че някои генетични синдроми също могат да причинят рак на тестисите. Трябва да отбележим и друго наблюдение. Честотата на този рак нараства при мъжете, които кандидатстват за ин витро лечение поради невъзможност да имат деца. По тази причина мъжете, които имат проблеми със създаването на дете, трябва да бъдат изследвани подробно за рак на тестисите.

Безпокойство на мъжете: ами ако нямам дете?

Както при всички видове рак, балансираният начин на живот със здравословно хранене и спорт е важни при рака на тестисите. Не трябва да се забравя, че ракът на тестисите не е животозастрашаващо заболяване. С ранна диагностика и лечение, този рак не влошава качеството на живота на пациентите. Въпреки че предизвиква опасения по отношение на продуктивността, нека ви напомним, че много пациенти имат деца след лечението, прилагайки предварително замразяване на сперма.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg