Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Смъртните случаи в Анадолу Медицински Център са едва пет на хиляда пациенти

Смъртните случаи в Анадолу Медицински Център са едва пет на хиляда пациенти

Смъртните случаи в Анадолу Медицински Център са една 5 на 1000 пациенти, съобщава изданието „Варна Утре“. Центърът е част от известната верига американски болници „Джон Хопкинс“ и разполага с уникална апаратура и специалисти на световно ниво.

В края на седмицата 35 български лекари и няколко медии бяха поканени в здравното заведение. Като за 2 дни се запознаха с модерната техника и методите, използвани в борба с коварната болест. Зад статистиката и постиженията на тази болница, която изглежда като един от центровете, които сме виждали само по филмите, стоят истински човешки истории за спасени животи, надежда и шанс.

В Истанбул нашите медици се срещнаха с двама български пациенти, които са получили втори шанс за живот.

Николай Нейков е на 49 години от Варна. Бил е опериран от тумор на десния синус. „В България лечението ми беше пълна катастрофа. Бях опериран в софийска болница, но след лечението се оказа, че са ми оставили 4-сантиметров тумор, за което разбрах случайно, след ядрено-магнитен резонанс. Нямах никакъв избор, дойдох тук“, разказа той в болницата, където все още се лекува.

В Анадолу Медицински Център му е била извършена втора операция от екип от 20 души, след пълни изследвания, за които се е погрижила болницата. Операцията му е струвала 16 хил. евро, което е много по-ниска цена, сравнено с болниците в САЩ и Германия, с които се е свързал. В Турция са му отговорили бързо и са му съдействали за всичко – от превода, до пътуването и настаняването.

„Тук са абсолютни професионалисти. Изследваха абсолютно всичко“

Това казва Николай, който е моряк и е финансирал сам лечението си. Прогнозата за неговото здраве е добра. В момента все още тече курс по лъчетерапия, но всичко е наред и лекарите вярват, че пациентът им напълно ще се възстанови.

40-годишният Милен Атанасов от Плевен, който се лекува от мозъчен тумор, е бил отписан от лекарите в България след 5 неуспешни операции и погрешни диагнози. Казали са му, че няма лекар, който да се съгласи да го оперирал и на практика няма шанс да живее.

От 2008 г. той постоянно се е влошавал. Туморът е притискал продълговатия му мозък, вследствие на което е получавал припадъци, световъртежи, получил е херния на врата и е започнал да се парализира.

След петата операция в България, лекарите са му казали, че е обречен.

Милен и съпругата му обаче не се отказват. Тя е лекар и намира информация за Анадолу медицински център в Интернет. От там веднага са реагирали и са обработили бързо документите му – само за няколко дни, докато болниците в Западна Европа са се бавили месеци с отговора.

Професор Сезер ме оперира. Той не скри рисковете и ми каза, че е много опасна операция. Мислех, че няма да издържа. Най-малкото можеше да бъда осакатен“, разказва Милен на втория ден след операцията. Лекарите му казали, че са извадили тумор с размера на голямо яйце, а в България – че това е аневризъм.

За щастие образуванието е било доброкачествено и е изрязано изцяло.

„Операцията беше в сряда, в петък вече можех да движа дясната си ръка и дори да пиша с нея“, разказва мъжът. Той не иска да каже къде е бил лекуван в България. „Знам, че лекарската професия е много тежка, много хора плюят, а не е хубаво. Всеки може да сбърка, но когато е лекар, е лошо. В България никой не искаше да ме оперира. Професор Сезер за мен е най-добрият, той ме спаси. Той е виртуоз. Даваха ми 20% шанс“, казва през сълзи Милен Атанасов.

Неговата операция е струвала 16 500 евро. Милен е преподавател във Висшето военно училище в Плевен. Доктор е на военно-инженерните науки и преподава по авиационни специалности. За финансирането на операцията са му помогнали много от Министерството на отбраната, както и приятели, съученици и семейството му. „Чувствам се като голям късметлия.

Доктор Сезер ми каза, че след две седмици ще мога дори да спортувам.

Много хора ме гледаха като обречен и това много ме потискаше“, казва плевенчанинът и споделя, че си е направил равносметка на живота, докато е смятал, че е дошъл краят му. Той не говори с омраза за лекарите в България, а щастлив, че животът му продължава.

Аnadolu Мedical Center е основан през 2005 г. в партньорство със световно признатия медицински институт „Джон Хопкинс“. Болницата разполага с 205 легла, 252 медицински сестри и 126 лекари, които са специалисти на световно ниво.
Анадолу медицински център е специализиран в дисциплините: онкология, кардиология, гинекология и Ин витро процедури, неврология, хирургия, вътрешни болести, диагностика и скрининг.

Болницата разполага с най-модерната техника, включително и с кибер нож

Това е иновативна технология, позволяваща безкръвни операции на тумори. Аnadolu Мedical Center е една от 22-те болници в Европа, които имат Кибер нож и са първите в региона на Балканите и на Средния Изток, използващи технологията. Чрез този метод на лечение, с лъчетерапия биват отстранявани тумори без използването на инвазивни методи. С прецизния метод се защитават околните тъкани и възстановяването е много по-бързо.

Центърът е един от първите в Европа, който разполага с тази техника, което прави екипа, работещ с Кибер ножа, един от най-опитните в света. Разбира се, този метод не е подходящ за всички пациенти. В болницата има модерна апаратура и всеки случай се лекува индивидуално, като се избира най-подходящата за целта терапия.

Центърът разполага с професионален отдел за организиране на всички медицински услуги на международни пациенти, като 23-ма души са ангажирани 24 часа в денонощието само с тях и с осигуряването на всички удобства за техните близки. При необходимост, се осигурява индивидуален преводач за всеки пациент, В самия двор на болницата, който е на площ от 50 хил кв. м, е разположен 5-звезден хотел, в който отсядат семействата на пациентите.

Аnadolu Мedical Center има специален отдел, който се грижи за пътуването на болните към центъра.

Авиокомпанията Turkish Airlines осигурява до 25 % отстъпка за пациентите на болницата

В същото време центърът експедитивно подготвя всички документи и съдейства на пациентите. В момента чуждестранните пациени са около 3000 годишно. За сравнение – през 2007-ма година са били 570 души. Хора от над 30 страни постъпват на лечение тук – от Румъния, Косово, САЩ, Австралия, Иран, Азербайджан, Англия, Русия и т.н.

От България всеки месец постъпват по 100 души. Те са предимно онкоболни, казва изпълнителният директор д-р Хасан Куш. Има пациенти и по другите направления, но най-вече са такива с мозъчен тумор. Два пъти в годината пристигат експерти от „Джон Хопкинс“, които осъществяват качествен контрол на болницата, за да се уверят, че работата и условията отговарят на високото ниво, изисквано от института. Лекари и пациенти споделят, че цените тук са в пъти по-ниски от тези в Западна Европа и са поносими за българските пациенти.

Всеки етаж на болницата се чисти до съвършенство по 3-4 пъти дневно. Невероятна хигиена, усмихнат, приветлив персонал от доказани специалисти, уют, който не сме свикнали да усещаме в лечебно заведение. Тази болница е Европа. На всеки етаж има чакални с гледка към красивия двор с английска ливада и изкуствено езеро. Обстановката в никакъв случай не е потискаща, а тъкмо напротив.

От финансова гледна точка Аnadolu Мedical Center са много гъвкави. Винаги има отстъпки за настаняването и за самолетните билети, зад центъра стои голяма фондация, която изготвя индивидуални цени, казват представителите на болницата. Една от най-важните възможности за пациентите е получаването на второ медицинско мнение от института „Джон Хопкинс“.

Аnadolu Мedical Center има много престижни международни сертификати. Той е един от 13-те акредитирани центрове в Европа от Европейската общност за медицинска онкология.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg