Продължете към съдържанието
Начало » Статии » Аденом на простатата

Аденом на простатата

Аденом на простатата е най-честата форма на доброкачествен тумор при мъже над 60 години. Около 70% от мъжете страдат от това състояние, което се изразява в увеличаване на обема на простатата, под влияние на андрогенните хормони. Еволюцията на простатния аденом е бавна, в продължение на няколко години, като промените в отделителната система са постепенни.

Как се проявява?

Аденом на простатата или доброкачествената хипертрофия на простатата е хронично развитие, причинено от хормоналното влияние върху простатата.

Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система. Простатата се увеличава два пъти: първият път се случва по време на пубертета, когато простатата удвоява размера си, а вторият етап на растеж настъпва след 25-годишна възраст и продължава през целия живот. Аденомът на простатата се установява във втория етап на растеж.

Аденомът на простатата възниква, когато клетките на простатата започват да се размножават. Това води до възпаление на простатата и промени в акта на уриниране, като блокира потока на урината. Това нарастване упражнява натиск върху стените на уретрата и пикочният мехур губи способността си да се изпразва напълно. Задържане на урина, стесняване на уретрата и непълно изпразване са някои от проблемите, причинени от аденома на простатата.

Симптоми на аденом на простатата

Симптомите на аденома на простатата са специфични и се появяват по време на уриниране:

 • Прекъсната струя урина
 • Капене след завършване на уринирането
 • Слабо налягане на уринарната струя
 • Постоянно усещане за непълно изпразване на пикочния мехур
 • Затруднено уриниране

Има някои дразнещи симптоми, които могат да повлияят негативно на качеството на живот на човек:

 • Изтичане на капки урина преди достигане до банята (псевдоинконтиненция)
 • Необходимост от често уриниране, особено през нощта
 • Необходимостта от често уриниране, дори когато съответният човек не е консумирал много течности

Рискови фактори

Причините за аденом са свързани с хормонални и генетични фактори. Хормоните, които предизвикват уголемяване на простатата са тестостерон и дихидротестостерон.

Изследванията посочват фактори, които могат да увеличат риска от аденом на простатата са:

 • Наследственост – аденомът на простатата може да бъде наследствен
 • Възраст – с напредване на възрастта се увеличава и рискът от аденом на простатата
 • Начин на живот – липса на движение, затлъстяване
 • Сърдечно-съдови заболявания и диабет
 • Пушенето

В Анадолу Медицински Център специалистите по урология ще установят причините и ще се опитат да намерят, заедно с пациента, най-доброто и ефективно решение за лечение на това състояние. Отделението по урология на се състои от лекари и квалифициран персонал с богат опит в областта. Използвайки най-съвременните технологии и в сътрудничество с други отделения, ние предоставяме най-модерните и ефективни диагностични и лечебни услуги във всички подразделения на урологията. Лекарите тук не само имат необходимия опит в клиничните медицински услуги, но се занимават с научни изследвания и играят водеща роля в областта на урологията.

Свържете се с нас

гр. София
бул. Г.М. Димитров 62
+359 2 441 06 62
+359 882 10 39 40
+359 878 60 14 19
amc_sofia@abv.bg

гр. Пловдив
бул. Асеновградско шосе 2Б
+359 32 51 15 92
+359 888 50 14 86
+359 878 60 14 19
amc_plovdiv@abv.bg